Muzeul Ţăranului Român

Originile străvechi, tradiţia şi obiceiurile au creat dintotdeauna legături culturale strânse. Tot astfel încercăm şi astăzi să îmbinăm trecutul cu prezentul, vechi şi modern precum piesele unui puzzle. Chiar în acest context SCA a luat parte în proiectul realizat de MTR intitulat „Puzzle”, împreună cu celelalte etnii din Bucureşti. Cu acest prilej am avut parte de seri culturale, spectacole de muzică şi dans, expoziţii de artă şi expoziţii culinare cu degustare, proiecţii de film – frânturi din viaţa armânilor ce au realizat un întreg în contextul multiculturalităţii.

Muzeul Satului

Atunci când vine vorba despre un loc uitat de timp, un punct suspendat, ferit de vitregiile vremii, SCA găseşte prilejul şi bunăvoinţa gazdelor de a pătrunde în acest peisaj mistic. Cu ocazia diferitor evenimente precum Sfântul Dumitru, Sfântul Gheorghe, celebrarea centenarului „Dimitrie Gusti”, lansare de CD. Costumele populare armâneşti, cântecul şi dansul vechi, tabieturile de zi cu zi şi specificul armânesc se opresc în satul arhaic şi se simt ca acasă. Liniştea, căldura patriarhalului îşi fură spectatorii măcar pentru o clipă şi le oferă un adevărat spectacol.

Casa Radio

Secţia Aromână a Radio România Internaţional are o activitate armânească bogată şi o mare experienţă în promovarea culturii aromâne în Balcani . În 2001 la aniversarea a 10ani de la înfiinţarea secţiei şi peste cinci ani, în 2006 la cea de-a 15 aniversare s-au organizat împreună cu Societatea Culturală Aromână acţiuni culturale. De Sfântul Gheorghe, în anul 2005, Sala Radio a găzduit un spectacol cultural aromânesc la care au participat: grupurile folclorice „Pilisterlu”şi Studenţii din Veria; rapsozi armâni, formaţia cu iz modern „Pira”; fragmente teatrale, poezie şi carte. Apoi, în anul 2006, a avut loc cu ocazia Sfântului Dumitru, o lansare de carte a poetului contemporan din Albania, Spiru Fuchi. Volumul de poezii intitulat „Alchimia dipirariljei”, a avut onoarea să aibe alături, la lansarea sa, personalităţi cu renume – doamna academician Matilda Caragiu Marioţeanu şi Nicolae Saramandu. Au mai participat criticul literar George Vrană şi Alexandru Gica, matematician şi istoric armân.

Arcub

Colaborări consecutive cu Centrul Cultural Arcub, s-au desfăşurat cu ocazia acţiunilor culturale ale armânilor organizate de asociaţie, atunci când sărbătoresc Sfântul Dumitru şi Sfântul Gheorghe. Sala de spectacole ARCUB a găzduit spectacole în anii 2002, 2003, 2005, 2006.

Ministerul de interne

Participări ale ansamblului cultural „Pilisterlu” cu spectacole de dansuri şi cântece armâneşti la sala de spectacole a MAI, cât şi spectacolul „Primuveara Armânjilor” din anul 2007, cu dubla colaborare a Consiliului Judeţean Ilfov.

Fundaţia „Petre Ţuţea”

Parteneriatul cu fundaţia „Petre Ţuţea” a reuşit întotdeauna să creeze o atmosferă prielnică desfăşurării unor evenimente deosebite. Buna colaborare cu domnul Mirel Remescu, şi interesul sporit al celor două părţi pentru calitatea rezultatelor au dat naştere unor participări consecutive ale grupului de dans al SCA, ansamblul „Pilsterlu”, la cetatea „Curtea veche” din Bucureşti. În centrul vechi, într-o capitală europeană, pe ruinele unei cetăţi de mult apuse, a răsărit dansul şi cântecul armânesc. Inima Bucureştiului a înflorit.

Un alt eveniment la care a participat ansamblul „Pilisterlu” a fost realizat în anul 2005 în cetatea Sucevei, cu ocazia zilelor medievale. A fost un eveniment complex, cu târguri meşteşugăreşti, teatru de păpuşi, muzică medievală, dans vechi, costume, săbii, cavaleri şi domniţe.

Primăria Voluntari

În anul 2007, cu ocazia sărbătorii religioase a Sfântului Dumitru, Primăria oraşului Voluntari a susţinut deplasarea la o fermă de oi, a elevilor de la şcoala numărul 1 din Voluntari. Profesorul coordonator Chiraţa Gheorghe care susţine cursuri opţionale de tradiţie şi cultură armânească a organizat acţiunea „La cutari”. Astfel elevii au luat contact cu câteva aspecte ale acestei îndeletniciri, crescutul oilor, de obiceiurile tradiţionale armâneşti legate de această ocupaţie. Ferma domnului Ghiţă Dauti, preşedintele „Asociaţiei Crescătorilor Particulari de ovine” din România are în jur de 1500 de oi, 60 de vaci, cai şi păsări. Cei 20 de copii au fost foarte încântaţi de cadrul pitoresc , au fost învăluiţi în poveştile de viaţă spuse cu însufleţire de gazdă.

Consiliul Judeţean Ilfov

În anul 2007 s-a înfiripat ideea realizării noului spectacol de muzică populară armânească. Alături de SCA şi CTArm – iniţiatorii acestui evenimet – a fost şi Consiliul Judeţean Ilfov. Acesta a oferit sala de repetiţii şi de spectacol. Spectacolul artistic a căpătat o mare amploare datorită participării celor mai mari cântăreţi armâni, cunoscuţi şi iubiţi de toate generaţiile. De aceea evenimentul a cunoscut şi o a doua ediţiie. Cu acest spectacol s-a făcut un turneu în toate oraşele unde trăiesc aromânii.

Consiliul Tinerilor Armâni

Consiliul Tinerilor Armâni, departament al tinerilor, din cadrul asociaţiei Comumitatea Armână din România. Implicarea lor a dus la desfăşurarea unor evenimente mult mai bine organizate. Spectacolul „Primuveara Armânjilor” a fost realizat la iniţiativa lor. Un alt proiect interesant este acela al dialogului deschis dintre tineri şi reprezentanţii de seamă ai armânilor şi ai culturii româneşti. Aceştia au acceptat invitaţia tinerilor, pentru a le împărtăşi cunoştinţe, experienţe şi a le oferi modele de viaţă. Printre aceştia se numără Neagu Djuvara, Constantin Ulieru şi Gheorghe Hagi. Aceste întâlniri au avut loc la sediul Societăţii, un loc destins şi oricând primitor.

Pe tot parcursul activitatii sale, Societatea Cultuala Aromana s-a bucurat de parteneriatul unor prestigioase institutii si personalitati: