Proiecte in parteneriat

Muzeul Ţăranului Român

Originile străvechi, tradiţia şi obiceiurile au fost dintotdeauna premiza unor legături culturale strânse. Tot astfel încercăm şi astăzi să îmbinăm trecutul cu prezentul, vechi şi modern precum piesele unui puzzle. Chiar în acest context , SCA a luat parte în proiectul realizat de MTR intitulat „Puzzle”, împreună cu celelalte etnii din Bucureşti. Cu acest prilej, am avut parte de seri culturale, spectacole de muzică şi dans, expoziţii de artă şi expoziţii culinare cu degustare, proiecţii de film – frânturi din viaţa armânilor ce au realizat un întreg în contextul multiculturalităţii.

Muzeul Satului

Atunci când vine vorba despre un loc uitat de timp, un punct suspendat, ferit de vitregiile vremii, SCA găseşte prilejul şi bunăvoinţa gazdelor de a pătrunde în acest peisaj mistic cu ocazia diferitor evenimente, precum Sfântul Dumitru, Sfântul Gheorghe, celebrarea centenarului „Dimitrie Gusti”, lansare de CD. Costumele populare armâneşti, cântecul şi dansul vechi, tabieturile de zi cu zi şi specificul armânesc se opresc în satul arhaic şi se simt ca acasă. Liniştea, căldura spaţiului patriarhal potenţează emoţional spectatorii oferindu-le mai apoi un adevărat spectacol.

Casa Radio

Societatea Culturală Aromână şi Secţia Aromână a Radio România Internaţional au o colaborare deosebită, concretizată prin realizarea dea lungul anilor a unor proiecte culturale reuşite.Redactorii sunt foarte bine pregătiţi şi au dovedit multă experienţă . Aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea redacţiei în 2001 şi 2006 la cea de-a 15 aniversare, au fost marcate de evenimente culturale la care a participat şi asociaţia noastră. De Sfântul Gheorghe, în anul 2005, Sala Radio a găzduit un spectacol la care au participat: grupurile folclorice „Pilisterlu” şi Studenţii din Veria; rapsozi armâni, formaţia cu iz modern „Pira”. Apoi, în anul 2006, a avut loc cu ocazia sărbătoririi zilei Sfântului Dumitru, lansarea volumului de poezii intitulat „Alchimia dipirariljei", a poetului contemporan din Albania, Spiru Fuchi. Lansarea a fost onorată de prezenţa doamnei academician Matilda Caragiu Marioţeanu şi a profesorului Nicolae Saramandu. Au mai participat criticul literar George Vrană şi Alexandru Gica, matematician şi istoric .

Arcub

Colaborări consecutive cu Centrul Cultural ARCUB, cu ocazia prezentării de spectacole ocazionate de ziua de Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dumitru, zile de referinţă pentru păstorii aromâni care practicau transhumanţa. Sala de spectacole ARCUB a găzduit spectacole în anii 2002, 2003, 2005, 2006.

Ministerul de interne

Participări ale ansamblului cultural „Pilisterlu” cu spectacole de dansuri şi cântece armâneşti la sala de spectacole a MAI, cât şi spectacolul „Primuveara Armânjilor” din anul 2007, cu dubla colaborare a Consiliului Judeţean Ilfov.

Fundaţia „Petre Ţuţea”

Parteneriatul cu fundaţia „Petre Ţuţea” a reuşit întotdeauna să creeze o atmosferă prielnică desfăşurării unor evenimente deosebite. Buna colaborare cu domnul Mirel Remescu şi interesul sporit al celor două părţi pentru calitatea rezultatelor au dat naştere unor participări consecutive ale grupului de dans al SCA, ansamblul „Pilsterlu”, la cetatea „Curtea veche” din Bucureşti. În centrul vechi, într-o capitală europeană, pe ruinele unei cetăţi de mult apuse, a răsărit dansul şi cântecul armânesc. Inima Bucureştiului a înflorit.

Un alt eveniment la care a participat ansamblul „Pilisterlu” a fost realizat în anul 2005 în cetatea Sucevei, cu ocazia zilelor medievale. A fost un eveniment complex, cu târguri meşteşugăreşti, teatru de păpuşi, muzică medievală, dans vechi, costume, săbii, cavaleri şi domniţe.

Primăria Voluntari

În anul 2007, cu ocazia zilei de Sfântu Dumitru cănd începe în mod tradiţional coborâtul oilor de pe munte , Primăria Voluntari a susţinut deplasarea la ferma de oi din apropierea Bucureştiului a elevilor de la şcoala numărul 1 din Voluntari. Profesorul coordonator Chiraţa Gheorghe, care susţine cursuri opţionale de tradiţie şi cultură armânească, a organizat grupul de elevi ai acestui curs pentru a face o vizită la un cutaru (stână) pentru a inţelege obiceiurile şi îndeletnicirile picurarilor armânji. Ferma domnului Ghiţă Dauti preşedintele Asociaţiei Crescătorilor Particulari de Ovine din România , gazda noastră are în jur de 1500 de oi, 60 de vaci, cai şi păsări. Cei 20 de copii au fost încântaţi şi s-au bucurat de cadrul pitoresc, de poveştile de viaţă spuse cu însufleţire de gazdă.

Consiliul Judeţean Ilfov

În anul 2007, o nouă iniţiativă s-a conretizat. Realizarea unui spectacol folcloric la care să participe toţi soliştii armâni consacraţi. Alături de SCA şi CTArm – iniţiatorii acestui evenimet – a fost şi Consiliul Judeţean Ilfov. Acesta a oferit sala de repetiţii şi de spectacol şi un protocol pentru artiştii protagonişti. Spectacolul artistic a căpătat o mare amploare datorită participării celor mai mari cântăreţi armâni, cunoscuţi şi iubiţi de toate generaţiile. De aceea evenimentul acunoscut şi o a doua ediţiie.Cu acest spectacol s-a făcut un turneu în două sate din Grecia unde trăiesc armânii.

Consiliul Tinerilor Armâni

Consiliul Tinerilor Armâniji , departamentul de tineret din cadrul Asociaţie Comunitatea Aromână este partenerul multor evenimente . Ideile tinerilor şi implicarea lor a dus la realizarea unor evenimente mult mai bine organizate . Un alt proiect interesant este acela al dialogului deschis dintre tineri şi reprezentanţii de seamă ai armânilor şi ai culturii în genere. Personalităţi însemnate au acceptat invitaţia tinerilor, pentru a împărtăşi cunoştinţe , idei, experienţe şi modele de viaţă. Printre aceştia se numără Neagu Djuvara, Constantin Ulieru şi Gheorghe Hagi. Aceste întâlniri au avut loc la sediul Societăţii, într-un decor autentic armănesc un mediu destins şi oricând primitor.