Rapoarte

La taifas cu aromânii la Muzeul Ţăranului Român - mai 2008

În cadrul proiectului Puzzle care face parte din calendarul manifestărilor dedicate anului european al dialogului intercultural, în data de 10 mai 2008, la ora 18 în sala Foaier a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti a fost inaugurată expoziţia "S-him tu numir – Toari şi cumăts di bana armâneascâ" (Urme şi fragmente din viaţa aromânilor) ce cuprinde obiecte tradiţionale având vechime de peste 100 ani puse la dispoziţie de Societatea Culturală Aromână din Bucureşti şi de dl. Stere Ianuş. Expoziţia a fost realizată de Lila Passima – specialist în cadrul Muzeului Ţăranului Român care a conceput şi o carte ce conţine fotografii, poezii, povesti, zicători, reţete culinare. Manifestarea a continuat în Clubul ţăranului cu inaugurarea expoziţiei de fotografie veche concepută de Costel Farmazon, prezentarea aromânilor realizată de Alexandru Gica, prezentarea de către Aurica Piha de la Radio România Internaţional a obiectelor casnice folosite de femeile aromâne şi a ţesăturilor obţinute cu ajutorul acestora, precum şi filmul documentar "Tenda".

Pe terasa muzeului a fost prezentată o expoziţie gastronomică de mâncăruri tradiţionale realizate de gospodine aromâne (Maria Dauti, Maria Farmazon, Haida Peltechi, Chiraţa Caranicu, Narcisa Peltecu, Tana Oprea, Pilistera Hagivreta, Mariana Hagivreta, Adriana Docu) precum şi de restaurantele : Garlic Pub, La Piazzetta, Casa Albă; de asemenea a fost prezentat un program artistic susţinut de cunoscuţi interpreţi de folclor aromân: Ianula, Aurelia Mihale, Marioara Man Gheorghe, Nicu Peanci, formaţia de dansatori de la şcoala generală nr. 1 Voluntari condusă de prof. Chiraţa Gheorghe şi formaţia Samos. Peste 300 de participanți au degustat din bucate şi s-au prins în horă.

Evenimentul a fost filmat de TVR Cultural şi de Radiomakedonia.ro.

"Zilele dobrogene la Bucureşti" , 4-5 octombrie 2008

Sâmbătă 4 şi duminică 5 octombrie 2008, în Piaţa Amzei din Bucureşti în cadrul Târgului Ţăranului Român au avut loc "Zilele dobrogene la Bucureşti ” – festival de toamnă, dedicat Dobrogei şi culturii interetnice - organizator Grupului de initiativă "Radu Anton Roman". Societatea Culturală Aromână a oganizat o expoziţie culinară cu vânzare de produse tradiţionale: plăcinte cu brânză sărată, praz, spanac, dovleac precum şi berbecuţ la cuptor, care au fost foarte apreciate de vizitatori. Grigore Lese împreună cu grupul de interpreţi fârşeroţi din Cogealac au susţinut un moment artistic inedit pentru o piaţă comercială.

"Open Day - ziua regiunilor" - 13 octombrie 2008

Luni, 13 octombrie 2008, în Piaţa Revoluţiei s-a desfăşurat “Open Day - ziua regiunilor” în organizarea Ministerului dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor; regiunea Bucureşti-Ilfov a fost reprezentată folcloric de către ansamblul de dansuri Pilisterlu.

"Savorile toamnei" - 18 octombrie 2008

Sâmbătă, 18 octombrie 2008, în Parcul Cuza (IOR) în cadrul festivalului “Savorile toamnei“ organizat de Muzeul Satului şi Primăria sector 3, Societatea Culturală Aromână a participat cu ansamblul de dansuri Pilisterlu şi interpreta Ianula Gheorghe care au susţinut un spectacol de 60 minute, foarte apreciat de spectatori.

"Seara culturală aromână" - 22 octombrie 2008

Miercuri, 22 octombrie 2008, la Clubul Ţăranului din incinta Muzeului Ţăranului Român a avut loc "Seara culturală aromână" a doua parte a programului "Puzzle" finanţat din fonduri UE în cadrul Anului european al dialogului intercultural. În cadrul manifestării s-a prezentat filmul Balkan’s Digest realizat de Ionuţ Piţurescu în localitatea Grabova-cetate moscopoleană (Albania), au susţinut un program muzical grupul Boaţea Pinului şi ansamblul de dansuri Pilisterlu.

Târgul de Sfântul Dumitru - 26 octombrie 2008

Duminică, 26 octombrie 2008, la Muzeul Satului s-a desfăşurat "Târgul de Sfântul Dumitru" la care au participat grupul vocal Boaţea Pindului precum şi ansamblul de dansuri Pilisterlu.

Seara de poezie - 29 octombrie 2008

Miercuri, 29 octombrie 2008, la sediul societăţii a avut loc o întâlnire cu nepoatele scriitorului Nuşi Tuliu, ocazie cu care s-au recitat poezii şi s-au interpretat cântece cu versuri scrise de acest mare poet aromân. Manifestarea a fost organizată de Alexandru Gica, în cadrul cercului de literatură pe care îl conduce.

Studenţiada - 31 octombrie 2008

Vineri, 31 octombrie 2008, ziua interculturalităţii din cadrul festivalului studenţesc – "Studenţiada" – în incinta rectoratului Universităţii Politehnice Bucureşti s-a organizat un spectacol interetnic la care a participat ansamblul de dansuri Pilisterlu.

Sărbătoarea aromânilor şi megleniţilor din Banat, ediţia a VII-a - 8 noiembrie 2008

Sâmbătă , 8 noiembrie 2008 – la Variaş, jud. Timiş au fost organizate de către filiala Timiş a CAR "Sărbătoarea aromânilor şi megleniţilor din Banat, ediţia aVII-a", ocazie cu care Ianula Gheorghe, ansamblul Pilisterlu şi grupul Boaţea Pindului au susţinut un frumos spectacol, foarte apreciat de cei prezenţi şi transmis de TV Macedonia în perioada 10-15.11.2008.

Spectacol folcloric - 20 noiembrie 2008

Joi, 20 noiembrie 2008, în Bucureşti la Centrul Cultural al Ministerului de Interne s-a desfăşurat un grandios spectacol folcloric organizat de TVR cu ocazia Zilei Naţionale a României, ocazie cu care ansamblul Pilisterlu a fost invitat să prezinte dansuri tradiţionale aromâne. Spectacolul a fost transmis de TVR2 în ziua de 1 Decembrie 2008.

Festivalul de Spiritualitate Tradiţională şi Multiculturalism RĂDĂCINI FEST 2008

În perioada 5 - 7 decembrie 2008 – la Braşov a fost organizat de către Fundaţia Reporter condusă de d-na Graţiela Bârlă, Festivalul de Spiritualitate Tradiţională şi Multiculturalism RĂDĂCINI FEST 2008 la care a fost invitată să participe şi Societatea Culturala Aromână. Cu această ocazie grupul vocal Boaţea Pindului (Topa Vasile, Matarangă Iancu, Beca Nicolae şi Farmazon Constantin) a susţinut un frumos spectacol, foarte apreciat de cei prezenţi ; deasemenea Societatea Culturală Aromână a organizat o expoziţie de costume tradiţionale precum şi una de fotografie veche. Grupul "Boaţea Pindului" a primit Diploma de "EXCELENŢĂ" iar expoziţia de costume tradiţionale a primit Premiul 1 pentru autenticitate. Transmiterea festivalui a avut loc prin Trinitas TV.